קרוליינה הדרומית הינה מדינה בדרום מזרח ארה"ב שבירתה קולומביה. המדינה מהווה את אחת מ-13 המושבות אשר מרדו בשלטון הבריטי בזמן המהפכה האמריקאית ובכך סייעה להקמתה של ארה"ב.
המדינה גובלת בדרומה עם ג'ורג'יה ובצפון עם קרוליינה הצפונית. המדינה שוכנת לחוף הים של האוקיינוס האטלנטי. במדינה נמצא רכס הרי האפלצ'ים שבתוכו נמצא אזור הפידמונט.
היסטוריה
תחילת ההתיישבות
הספרדים הגיעו למקום לחוף במדינה בהנהגתו של ארננדו דה סוטו ב-1540 אך טרם התיישבו שם. הראשונים להתיישב היו הוגנוטים מצרפת בהנהגתו של ז'אן ריבו אשר ברחו מצרפת בשנת 1562 והתיישבו בפריס איילנד הסמוכה כיום לביופורט. ריבו שב לצרפת כשהתושבים מתמרדים ובונים לעצמם ספינה על מנת לנסות ולשוב גם כן לצרפת.
הספרדים בנו את פורט פיליפה על גבי פריס איילנד ב-1566 ובנו את סנט הלנה כבירת פרובינציית פלורידה. לאחר כעשר שנים השמידו האנגלים, בהנהגתו של פרנסיס דרייק, את המאחז הספרדי, מה שגרם לספרדים לסגת דרומה כשהאנגלים עצמם מתיישבים במקום באופן סופי ב-1670.
המלך צ'ארלס השני מסר את קרוליינה לשמונה זכיינים אשר הקימו בה יישובי ספר ומטעים כמו אלו שהוקמו באיי הודו המערבית. בשנת 1719 התקוממו האינדיאנים כנגד זכייני המושבה ורכשו אותם מהם, מה שהביא את קרוליינה הדרומית להפוך למושבת כתר.
עד למחצית המאה ה-18 הגיעו לאזור תושבים מהמושבות וירג'יניה, פנסילבניה וקרוליינה הצפונית. מהגרים אלו התיישבו בחלק המערבי ותרמו להרחבתה והתפתחותה.
המאות ה-18 וה-19
המדינה נטלה חלק במשבר חוק הבולים ב-1765.
הסוחר המקומי הנרי לורנס היה לנשיא הקונגרס הקונטיננטלי בשנים 1777-1778.
בזמן המלחמה התרחשו קרבות בתחום המושבה בין המורדים לבריטים ואף בין המורדים לאלו שתמכו בבריטים.
קרוליינה הדרומית מהווה את המדינה השמינית שחתמה על חוקת ארה"ב ב-1778 אז מונה ג'ון ראטלדג' למושל הראשון. ב-1824 הגיע ג'ון קלהון להיות סגן נשיא ארה"ב והוביל את המדינה לביטול חוק התעריפים הפדרלי ב-1832. המדינה אף הובילה את ההתנגדות הדרומית למדיניות הפדרלית והיא אף הייתה הראשונה לפרוש מהאיחוד בדצמבר 1860.
הקרב הראשון של מלחמת האזרחים האמריקאית חל בפורט סאמטר. המדינה נהרסה לחלוטין במסעות הכיבוש של גנרל ויליאם שרמן בשנת 1865, כשהדבר זימן את היחלשותה ושקיעתה לתוך מאבקים גזעיים על בסיס שאלת מתן הזכויות לעבדים משוחררים.
קרוליינה הדרומית בעת החדשה
המהפכה התעשייתית הגיעה למדינה רק בסוף המאה ה-19 כשהיא לא הייתה מוכנה לה. ממלחמת העולם השנייה קיימים במדינה בסיסי צבא רחבים המספקים מקור תעסוקה לתושבים רבים.
המדינה חגגה ב-1970 כ-300 שנים תוך ציון חשוב בנושא המאבקים הגזעניים שבה שנמשכים משנות ה-60.
ממשל ופוליטיקה
קרוליינה הדרומית הינה רפובליקה ובה שלוש רשויות שלטוניות – רשות מבצעת, מחוקקת ושופטת.
ברשות המבצעת קיים קבינט שבראשו עומד מושל המדינה, סגן מושל, שליש כללי המוגדר כמפקד המשמר הלאומי וכוחות החירום וההצלה, תובע כללי, מזכיר מדינה, שר אוצר, מפקח חינוך, נציב חקלאות ומבקר מדינה. יש וברשות המבצעת ייבחרו בעלי תפקידים משני המפלגות השונות. אורך הקדנציה של כל בעל תפקיד הוא כארבע שנים תוך הגבלה לשני קדנציות בלבד.
הרשות המחוקקת מורכבת מאספה לאומית ומסנאט. באספה הלאומית ישנם כ-124 חברים ובסנאט 46 חברים.
ברשות השופטת עומד בית המשפט העליון. בית המשפט העליון כולל בתוכו הרכב של חמישה שופטים הממונים על ידי מושל המדינה ומאושרים על ידי בית המחוקקים. שיטת המשפט הינה השיטה האנגלית והיא בעלת השפעה של המשפט האזרחי הספרדי. בית המשפט לערעורים במדינה מורכב מעשרה שופטים, כשבית המשפט לערעורים פליליים מורכב מתשעה שופטים. חוקת המדינה אומצה בשנת 1870 כשזו נוסחה לאחר שתי הגרסאות הקודמות שלה ב-1796 ו-1834.
המדינה מאפשרת התערבות ישירה של אזרחיה וזאת באמצעות יוזמה אזרחית, משאל עם ואישורי חוק.
המדינה נחשבה בעבר למעוז המפלגה הדמוקרטית אך משנות ה-60 נוטה לכיוון המפלגה הרפובליקנית, מלבד מערכת הבחירות של ג'ימי קרטר ב-1976. למדינה תשעה אלקטורליים – שני סנאטורים – לינדזי גרהאם וטים סקוט ושבעה חברים בבית הנבחרים של ארה"ב.
דמוגרפיה
נכון ל-2010 מונה אוכלוסיית המדינה כ-4.6 מיליון תושבים. במדינה ניתן להבחין בחמש קבוצות אוכלוסייה גדולות. אפרו אמריקאים המהווים 29.5% מאוכלוסיית המדינה, אמריקאים – 13.9%, גרמנים – 8.4%, אנגלים – 8.4% ואירים – 7.9%.
היהודים במדינה מהווים את אחת הקהילות היהודיות הוותיקות והמשמעותיות בארה"ב. התיישבות היהודים במדינה החלה במאה ה-17 כשהקהילה נהנתה מסובלנות דתית. במדינה זו היו היהודים הראשונים, לעומת מדינות מערביות אחרות בעולם, אשר הורשו לכהן בתפקידי משרות ציבוריות.
הקהילה היהודית הראשונה הייתה קהילת צ'ארלסטון ב-1749. בשנת 1801 הקימה הקהילה בית יתומים יהודי וב-1820 הייתה הקהילה היהודית במדינה הגדולה מבין הקהילות היהודיות בכל ארה"ב כשמנתה כ-700 משפחות. כיום נמצאים במדינה כ-7,000 יהודים המרוכזים בערים צ'ארלסטון, קולומביה וגרינוויל.