מיזורי היא מדינה בארצות הברית. חלק מהשטח שלה, ארצות קנתה מצרפת כאשר רכשה את לואיזיאנה בשנת 1803. מדובר על מדינה אשר המשיכה להיות בין מדינות איחוד ארצות הברית, אך גם המשיכה להתיר את העבדות בה. מיזורי גובלת בשמונה מדינות אחרות, וביחד עם טנסי שצמודה לה הן גובלות במספר הרב ביותר של מדינות.
ההיסטוריה של מיזורי
היו האירופאים שהגיעו מקנדה וצרפת והם הגיעו מאילינו והתיישבו במערב מיזורי.
מתיישבים אלו הגיעו בדנת 1750.
במהירות האזור הפך למרכז חקלאי משגשג. סוחרי פרוות מצרפת החלו להגיע לכיר בירה סנט לואיס ולהתיישב שם בשנת 1764.
משנה זו כבשו את המקום הספרדים ששלטו בה עד שנת 1803. סחורת הפרוות הפכה למשגשגת מאוד ונמכרה גם לאינדיאנים וגם לאירופה.
את התחבורה והסחר עשו דרך נהר במיסיסיפי שהיה אבן דרך משמעותית בכלכלת המדינה. עם במצאת אוניית הקיטור, סנט לואיס התרחבה מאוד.
בשנת 1800 קנה נפוליאון את השטח ובשנת 1803 ארצות הברית קנתה את מיזורי כחלק מרכישת לואיזיאנה.
טריטוריית מיזורי הופרדה מלואיזיאנה בשנת 1812 והתמקמו בה המון עבדים אפרו- אמריקאים שעסקו בחקלאות.
בשנת 1819 נפרדה מטריטוריית מיזורי השטח של מדינת ארקנסו ובשנת 1921 הפכה מיזורי למדינה ה- 24 של ארצות הברית. בשנת 1838 1939 התרחש סכסוך בין מיזורי לאיווה הסכסוכים היו בעיקר בגלל שמיזורי דגלה בעבדות ואיווה לא.
בחלה מתיחות רבה באזור ומיליציות רבות התיישבו לאורך הגבול בין המדינות. בין השנים 1830 ל- 1860 האוכלוסייה של מיזורי הכפילה עצמה.
הגיעו אליה מהגרים אמריקאים רבים וגם מהגרים מאירלנד וגרמניה. מהגרים אלו היו קתולים והקימו מוסדות דת רבים.
הסיבות להגירה הגדולה מאירופה היו בשל תהפוכות רבות בגרמניה ורעב גדול באירלנד. המהגרים הגרמנים פיתחו במיזורי את תעשיית היין.
בנושא העבדות, 10 אחוז מאוכלוסיית מיזורי הייתה עבדים. עם תחילת מלימת האזרחים, החליטה מיזורי להישאר חלק מהאיחוד.
במשך המלחמה התקיימה בתוכה מלחמחת גרילה בין כוחות האיחוד לכוחות הקונפדרציה. אט אט בין מלחמה זו ועד סוף מלחמת העולם השניה, כלכלתה של מיזורי השתנתה מכלכלה חקלאית לכלכלה תעשייתית.
מיזורי גיאוגרפית
מיזורי טופוגרפית
חלקה הדרומי- מזרחי של מיזורי הוא החלק הנמוך ביותר והשטוח ביותר במדינה. אזור זה נחשב גם לאזור העני ביותר בגלל שהכלכלה שם היא חקלאית. החקלאות באזור זה מתבססת בעיקר על כותנה ואורז. במיזורי תוכלו לראות צמחייה מגווהת מאוד והמון חיות בר וזאת בשל אספקת המים המתוקים המגיעים בשפע מנהר המיסיסיפי והאגמים והנהרות הרבים שבה.
האקלים במיזורי
במיזורי יש אקלים יבשתי בדרך כלל, לח עם קיץ קריר וחורפים חמים, לחים ורטובים. החלק הדרומי של המדינה מאופיין באקלים סוב טרופי לח. מיזורי נמצאת במרכז ארצות הברית ולכן הטמפרטורות שבה נוטות לקיצוניות. הטמפרטורה הגבוהה ביותר במיזורי הייתה 48 מעחות והטמפרטורה הנמוכה ביותר מינוס 40. כמו כן, היא נמצאת באזור הנוטה למזג אויר קיצוני המלווה בסופות רעמים וסופות טורנדו קשות. סופת הטורנדו האחרונה הייתה בשנת 2011 שהרסה שליש מהעיר ג'ופלין ונהרגו בה 159 אנשים ונפצעו יותר מ-1000. ב-2011 היה עוד מקרה סופה שפגעה קשה מאוד בנמל התעופה למברט בסנט לואיס. סנט לואיס נפגעה גם ב-1896.
הכלכלה במיזורי
מיזורי מבחינה כלכלית ממוקמת כמדינה ה-26 בין מדינות ארצות הברית. התעשיות העיקריות בה כיום הן: תעשיית החלל, תחבורה, תעופה, עיבוד מזון, תאורה ובירה. כמו כן הם מדורגים במקום השישי בארצות הברית בייצור חזיר, במקום השביעי בייצור בקר ובין החמישה הגדולים בגידול פולי סויה. במיזורח חוות רבות, כ- 100,000 חוות. ענף החקלאות מכניס כ-33 מיליארד דולר ומייצר מכירות של 88 מיליארד דולר. כמו כן, תעשיית הנפט חזקה מאוד ומייצרת 120,000 חביות נפט גוךמי בשנה. שיעור האבטלה עומד על 3.9 אחוזים. ענף התיירות משגשג אף הוא ומארח מיליוני תיירים בשנה.
הממשל במיזורי
מיזורי היא רפובליקה בת שלוש רשויות שלטון: הרשות המבצעת הכוללת את המושל, סגן המושל, התובע הראשי, מזכיר המדינה, שר האוצר ושר החינוך. כל בעלי התפקידים נבחרים למשך ארבע שנים ויכולים להיבחר לשתי קדנציות בלבד. הרשות המחוקקת מורכבת משני בתים: האסיפה הלאומית של מיזורי והסנאט של מיזורי. בבית המחוקקים יושבים 34 חברי סנאט שנבחרים לתקופה של ארבע שנים ועוד 163 חברי אסיפה מחוקקת שנבחרים למשך שנתיים. ולבסוף הרשות השופטת שבראשה עומד בית המשפט העליון. המדינה מאפשרת לאזרחים התערבות ישירהעל ידי יוזמה אזרחית, משאל עם ואישור החוק. בבית המשפט העליון יושבים שבעה שופטים שממונים על ידי המושל ומאושרים על ידי בית המחוקקים.
הדמוגרפיה של מיזורי
האוכלוסיה הגדולה ביותר מורכבת מצאצאים גרמנים שמהווים כיום 25 אחוזים מכלל התושבים. הקבוצות הבאות המהוות את שאר האחוזים הם צאצאי אירים, צרפתים, איטלקים ואמריקאים ממוצא אנגלי מאותם קולוניות בריטיות מן המאה ה- 17.
התרבות במיזורי
מיזורי ידועה כמדינה עם מוזיקאים רבים בניהם: הזמרת ג'וזפין בייקר, הזמרת טינה טרנר, זמרת הפופ שריל קרואו, צ'אק ברי, הראפר נלי. למיזורי גם תזמורת סימפונית של סנט לואיס ושל קנזס סיטי.
השכלה במיזורי
במיזורי חוק לימוד חובה מגיל שבע ועד שבע עשרה, לכן חובה על כל הורה לוודא הרשמה של ילדו ושהוא מגיע באופן קבוע לבית הספר. נוכחות חובה מסתיימת בגיל 16. בגילאים הנמוכים יותר אין חובת הרשמה, אך אם הורה שלח את ילדו, עליו לוודא כי מגיע באופן סדיר.
האוניברסיטה הגדולה במיזורי נקראת אוניברסיטת מיזורי, לומדים בה 35,000 סטודנטים. במיזורי אוניברסיטאות נוספות בניהן: קנזס סיטי, סנט לואיס ואוניברסיטת המדע והטכנולוגיה.