ד' 15 ינו' 2025

מסצ'וסטס היא מדינה בארה"ב בחלק הצפון מזרחי של המדינה. ב-2013 מנתה אוכלוסיית המדינה כ-6.7 מיליון תושבים. למסצ'וסטס חלק היסטורי, תרבותי וכלכלי משמעותי בהיסטוריה האמריקאית והיא מהווה אחת מ-13 המושבות המקוריות שמרדו בשלטון הבריטי והביאו להקמתה של ארה"ב.

מקור שמה של מסצו'סטס

השם "מפרץ מסצ'וסטס" נגזר מתוך שמה של אוכלוסיית אינדיאנים מקומית – בני השבט המסצ'וסט כשפירוש השם הוא "ליד הגבעה הגדולה". השם הרשמי של המדינה הוא "קהילת מסצ'וסטס" . בפי תושבי המדינה היא מכונה בפשטות "הקהילה"  ולמרות שם זה למסצ'וסטס עמדות וסמכויות כשאר המדינות בארה"ב.

ייסוד המושבה

המושבה נוסדה כמושבת פלימות' באמצעות נוסעי המייפלאוור בשנת 1620. האזור, שכבר נסקר על ידי ספינות אנגליות, יושב במהירות בעיקר על ידי פוריטנים אשר נרדפו באנגליה ובו נוסדו מספר כפרים ואף המושבה סיילם ב-1628. שנתיים אחר כך ב-1630 נוסדה העיר בוסטון שהפכה לבירת המושבה "מפרץ מסצ'וסטס" שהחזיקה בזיכיון להתיישבות האזור.

קונפדרציית ניו-אינגלנד

התושבים האינדיאנים התנגדו להתיישבות הפוריטנים במסצ'וסטס ובשנת 1637 החלה "מלחמת פיקו" שבעקבותיה נוצרו כארבע מושבות פוריטניות – מפרץ מסצ'וסטס, פולימות', קונטיקט וניו הייבן שהביאו ליצירת קונפדרציית ניו אינגלנד, שהיא בעצם ההתאחדות החופשית הראשונה בעולם החדש.

ב"מלחמת המלך פיליפ" בשנים 1675-1676 חיסלה הקונפדרציה את הכוח האינדיאני, אך מנגד עדיין סבלה מפשיטות האינדיאנים במהלך המלחמה הצרפתית-אינדיאנית. אוכלוסיית מסצ'וסטס סבלה מדיכוי המהפכה הפוריטנית באנגליה. עם עלייתו של המלך צ'ארלס השני, בשנת 1660 הפכה מיין לטריטוריה השייכת לכתר ותוקף הזיכיון הפרטי עליה הסתיים בשנת 1684. תוקף הזיכיון של חברת מפרץ מסצ'וסטס הסתיים בשל כך שהפרה אותו כשהפעילה מטבעה פרטית ובכך שהפלתה תושבים אנגליקנים לעומת פוריטנים.

מושבת הכתר

ב- 1691 זיכיון חדש איחד את מושבות מפרץ מסצ'סטס, פלימות' ומיין למושבת כתר אחת אשר נקראה "מסצ'וסטס". הזיכיון ביטל את ביסוס האזרחות במושבה הפוריטנית על חברות בכנסייה, אף על פי שהדת הרשמית נשארה קהילתית, כשזו סוג של הדת הפוריטנית.

"ציד המכשפות בסיילם" בשנת 1692 היווה ביטוי לכעס התושבים למול הלאמת המושבה. כ-19 אנשים הוצאו להורג בתלייה ואדם אחד נסקל למוות באבנים וזאת כי סירבו להודות שעסקו בפעילות של כישוף.

במאה ה-18 כלכלת המושבה עסקה בייצוא תוצרת חקלאית, עסקה בבניית ספינות ותושביה עסקו בתחום הימאות. בזמן "מלחמת שבע השנים", חוקי הספנות הבריטיים נחקקו נגד הצרפתים, אך בניגוד לדעתם של הספנים ממסצ'וסטס, שעסקו בסחר של דבשה, רום ובסחר עבדים.

המהפכה האמריקנית

מסצו'סטס הייתה המושבה הראשונה שמרדה בבריטים, כשהיא גם הייתה ידועה ומוכרת כמעוזה והמובילה בהתנגדות לבריטים. ב-1773 זרקו התושבים ארגזי תה לים כאות מחאה במה שכונה לימים "מסיבת התה של בוסטון". במסצ'וסטס התרחשו אף מספר קרבות משמעותיים במלחמת העצמאות באמריקאית וביניהם קרב לקסינגטון, קונקורד ובנקר היל.

מהמהפכה ועד ימינו

ב-1780 נוסחה החוקה של המדינה כשזו נכתבה בעיקר על ידי ג'ון אדמס והיא אושרה באותה שנה ביוני. המושל הראשון שנבחר היה ג'ון הנקוק. ב-1788 אישרה המדינה את חוקת ארה"ב כשהיא המדינה השישית לעשות כך.

במרץ 1820 שטחה של מיין הופרד ממסצ'וסטס והיא הפכה למדינה עצמאית. במאי 2004 הפכה מסצ'וסטס למדינה הראשונה בארה"ב ובה אושרו נישואים לזוגות חד מיניים.

גאוגרפיה

מסצ'וסטסט היא המדינה השביעית הכי קטנה בארה"ב. המדינה גובלת ברוד איילנד וקונטיקט בדרום, במדינת ניו יורק במערב, בניו המפשיר ו-ורמונט בצפון ובמזרחה גובלת עם האוקיינוס האטלנטי. בקצה הדרום מזרחי של המדינה מזדקר לעבר האוקיינוס חצי האי קייפ קוד. קו החוף של המדינה כולל מפרצים ומפרצונים רבים, מה שהביא לכך שהמדינה אף מכונה "מדינת המפרץ".

ממשל ופוליטיקה

חוקת המדינה אושררה בשנת 1780 בזמן מלחמת העצמאות האמריקאית – ארבע שנים אחרי תקנון הקונפדרציה ושמונה שנים לפני חוקת ארה"ב המודרנית. החוקה נוסחה על ידי ג'ון אדמס והיא החוקה הישנה ביותר בארה"ב שעדיין נמצאת בשימוש.

הרשות המבצעת במדינה מונה מושל, סגן מושל, גזבר, תובע כללי, מזכיר המדינה, שר החקלאות, החינוך ומספר שרים נוספים. כל אלו נבחרים באמצעות האזרחים במדינה וזאת בכדי למתן את כוחו של המושל.

המושל אחראי על המשמר האזרחי במדינה, על מינוי אנשים בוועדות הרשות המבצעת, בהענקת חנינות והחלפת שופטים שפרשו בזמן כהונתם. למושל ישנה אף זכות וטו על החלטות קונגרס וסנאט ואף הזכות לקרוא לפגישות מיוחדות של בתי המחוקקים.

נציגות המדינה בקונגרס של ארה"ב נשלטת על ידי המפלגה הדמוקרטית, כשכל תשע הנציגים של המדינה הם דמוקרטים.

המערכת הפוליטית במדינה

הרשות המחוקקת במדינה מורכבת משני בתי מחוקקים – בית הנבחרים הכולל 160 חברים והסנאט בו 40 חברים. נכון לשנת 2015 המפלגה הדמוקרטית מחזיקה ברוב גדול בשני הבתים. רק כ-35 חברים בבית הנבחרים הם מהמפלגה הרפובליקנית ורק שישה חברים מהם בסנאט.

בעשורים האחרונים נשלטת המדינה פוליטית באמצעות המפלגה הדמוקרטית, כשלמדינה עצמה מוניטין ליברלי. ב-1974 נבחר במדינה מחוקק ראשון הומוסקסואל. כמו כן, שלחה המדינה את הנציג הומוסקסואל ראשון לבית הנבחרים של ארה"ב בשנת 1972. ב-2004 מסצ'וסטס הפכה למדינה הראשונה שאישרה נישואים חד מיניים.

לאורך המאה ה-20 עברה המדינה בהדרגתיות ממדינה הנוטה לרפובליקנים למדינה אשר נשלטת באופן בולט באמצעות המפלגה הדמוקרטית. משפחת קנדי היא זו שהייתה בולטת בפוליטיקה של המדינה וזאת מאז פועלו של ג'וזף קנדי. נצחונו של ג'ון פיצג'רלד קנדי על הסנטור הרפובליקני שכיהן הנדרי לודג' בשנת 1952 היווה את נקודת המפנה במעבר זה. טד קנדי, האח הצעיר של ג'ון פיצג'רלד קנדי, שמר על כסאו של אחיו בסנאט עד 2009 כשג'ון קנדי עצמו נבחר להיות נשיא ארה"ב.

בבחירות לנשיאות ארה"ב נוטים התושבים במדינה להצביע בעד המפלגה הדמוקרטית. המדינה לא העניקה את קולות האלקטורלים שלה למתמודד מהמפלגה הרפובליקנית מאז ניצחונו של רייגן בשנת 1984. מסצ'וסטס היא גם המדינה היחידה שלא הצביעה לניקסון בבחירות לנשיאות בשנת 1972.

בבחירות 2004 העניקה המדינה כ-61.9% מקולותיה למועמד הדמוקרטי ג'ון קרי אשר ייצג את המדינה בסנאט משנת 1985 ועד 2013. בבחירות 2008 זכה אובמה ב-61.6% מהקולות במדינה ואחוז דומה לכך אף בבחירות של 2012.

כלכלת המדינה

דמוגרפיה

מספר התושבים במדינה עומד על 6.4 מיליון תושבים. העיר הגדולה ביותר היא בוסטון השוכנת לחופי מפרץ מסצ'וסטס ונהר צ'ארלס. באזור העיר בוסטון מתגוררים כ-5.8 מיליון תושבים. החלק המערבי של המדינה הוא חקלאי יותר באופיו ופחות מיושב, בעיקר בסמוך להרי הברקשייר.

חינוך

המדינה היא ביתם של בית הספר הציבורי יסודי, תיכוני, מכללת נשים ואוניברסיטת הרווארד שהם הראשונים בהיסטוריה של ארה"ב. המדינה מוכרת כמרכז השכלה בולט בכל העולם וכמרכז של 121 מוסדות להשכלה גבוהה.

אוניברסיטת הרווארד והמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, הנמצאות שתיהן בעיר קיימברידג' שהיא חלק ממטרופולין בוסטון, נחשבות לאוניברסיטאות המובילות והחשובות בכל העולם. אוניברסיטת הרווארד חברה בליגת הקיסוס ומדרגת כאוניברסיטה המובילה בעולם. בנוסף לכך ניתן למצוא במדינה את אוניברסיטת בוסטון ואוניברסיטת ברנדייס.

ספורט

במדינה ניתן למצוא כחמש קבוצות ספורט בליגות המקצועניות בארה"ב – קבוצת הכדורסל "בוסטון סלטיקס" המחזיקה ב-17 אליפויות, קבוצת כדור הבסיס "בוסטון רד סוקס" שזכתה כשמונה פעמים ב"וורלד סיריס", קבוצת הוקי קרח "בוסטון ברואינס" זוכת שש פעמים ב"גביע סטנלי" וקבוצת הפוטבול "ניו אינגלנד פטריוטס" שזכתה כחמש פעמים ב"סופרבול".

רוצים לדבר עם המומחים שלנו ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם

ויזה לארה״ב
מדריך מלא וחינמי להוצאת ויזה לארצות הברית
חדש
SIM לארה״ב
מדריך מלא וחינמי להוצאת SIM לארצות הברית
מבצע מיוחד
דילוג לתוכן