ניו ג'רזי היא מדינה בארה"ב השוכנת בחוף המזרחי והיא אחת מהמדינות הקטנות בשטחן ובעלת צפיפות רבה. המדינה קרויה על שם האי ג'רזי שבאיי התעלה. המדינה היא אחת מ-13 המושבות המקוריות אשר מרדו בשלטון הבריטי בזמן המהפכה האמריקאית שהביאה להקמת ארצות הברית.
היסטוריית ניו ג'רזי
עד המהפכה האמריקאית
המתיישבים הראשונים באזור עשו זאת, כפי הנראה, בסוף עידן הקרח בשנת 10,500 לפנה"ס לערך. המתיישבים היו כפי הנראה תרבות של ציידים נוודים. ההתיישבות הראשונה המתועדת בכתב היא של מתיישבים מאירופה.
בשנת 1497 ראה האיטלקי ג'ון קבוט את חופי ניו ג'רזי. ג'ובאני דה וראזאנו עבר לאורך חופי המדינה בשנת 1524 אך לא עלה עליהן. מי שמיפה את חופי המדינה היה הנרי הדסון בשנת 1609. בספטמבר של אותה שנה הגיע הדסון לכף מיי והיה האירופאי הראשון שדרך פיזית על חופי המדינה. הדסון חקר את חופי מפרץ דלאוור ואף מיפה את חופי המפרץ כאזור שבו ניתן להתיישב. באותה עת חיו בשטח בני השבט הלנאפי.
ההתיישבות האירופאית הראשונה היית של מתיישבים משבדיה ופינלנד, אשר הקימו בשנת 1638 את פורט אלפסבורג. זו שימשה כמרכז מסחרי משמעותי באותה עת. עם הזמן, הפכה ניו ג'רזי למושבה הולנדית כחלק ממושבת הולנד החדשה שכללה את אמסטרדם המוכרת כיום כמדינת ניו יורק.
ההולנדים רכשו מהאינדיאנים את האדמות עליהם אלו התיישבו. בשנת 1664 הפכה ניו ג'רזי לשטח אנגלי עם הגעת צי אנגלי בראשותו של הקולונל ריצ'רד ניקולס למפרץ ניו יורק וכיבוש המושבה ההולנדית.
לאחר מלחמת האזרחים האנגלית חולקו המושבות באמריקה בין צ'ארלס הראשון לאחיו, לימים מלך אנגליה ג'יימס השני. ניו אינגלנד נותרה בידי צ'ארלס הראשון ואזור מרילנד וניו ג'רזי הועברו לג'יימס. ניו ג'רזי הועברה על ידי ג'יימס לשני אצילים – סר ג'ורג' קרטרט והלורד ג'ון ברקלי.
ברקלי מכר כמחצית מהמושבה עליה היה אחראי במרץ 1673 לאגודת הידידים קווקרים בראשותו של ויליאם פן אשר ביקשו להתיישב באזור. מכאן ניו ג'רזי חולקה לשתי מושבות – ג'רזי המערבית וג'רזי המזרחית. חלוקה זו נשארה בתוקף בין השנים 1674 ל-1702.
המהפכה האמריקאית
ניו ג'רזי הייתה, כאמור, אחת מ-13 המושבות שמרדו נגד השלטון הבריטי במהלך המהפכה האמריקאית.
ביולי 1776 הכריז קונגרס המושבה על עצמו כבית המחוקקים של המדינה וקיבל את חוקת המדינה זאת רק לאחר שיגיעו להסכם עם הבריטים. בהמשך אותו חודש חתמו נציגי ניו ג'רזי בקונגרס על הכרזת העצמאות של ארה"ב.
במלחמת העצמאות האמריקאית נערכו במדינה מספר קרבות כשהמדינה עוברת מידי המורדים לצבא הבריטי וחוזר חלילה. למול הקרבות המשמעותיים שחלו במדינה היא כונתה "צומת הדרכים של המהפכה".
בדצמבר 1776 חצה ג'ורג' וושינגטון עם הצבא הקונטיננטלי את נהר דלוואר ותקף את הכוחות הסיאנים שהיו ממוקמים בטרנטון. בינואר 1777 זכו הכוחות האמריקאים בניצחון נוסף במה שכונה "קרב טרנטון השני". בהמשך הופתעו הכוחות הבריטים בפרינסטון כשהאמריקאים כובשים גם אותה. בקרב מונמאות' כוחותיו של וושינגטון כשלו ולא הצליחו להביס את כוחותיו של הנרי קלינטון. ב-1783 התכנס הקונגרס הקונטיננטלי באולם האסאו שבפרינסטון. כך הפכה העיר עצמה לבירת ארה"ב במשך ארבעה חודשים.
ניו ג'רזי רשומה כמדינה השלישית אשר אישררה את חוקת ארה"ב. החוקה הייתה לטובתה של המדינה בכך שאסרה על ניו יורק ופנסילבניה להטיל מכסים על סחורות מניו ג'רזי אך אפשרה למדינה להטיל מכסים על סחורות שיובאו מאירופה. בנובמבר 1789 הייתה המדינה הראשונה שאישררה את מגילת הזכויות של ארה"ב.
חוקת ניו ג'רזי משנת 1776 העניקה זכות הצבעה לכלל אזרחי המדינה להם היו נכסים מעל סכום מסוים. בכך העניקה החוקה זכות הצבעה לנשים ושחורים אך לא כללה בה נשים נשואות שבאותה תקופה לא היו יכולות להיות בעלים של נכסים, אשר היו נרשמים תמיד על שם הבעל.
ב-1807 העביר הקונגרס המדינתי חוק אשר קבע שזכות ההצבעה במדינה יהיה רק לגברים לבנים.
ניו ג'רזי במאה ה-19
בפברואר 1804 הייתה ניו ג'רזי המדינה האחרונה ממדינות הצפון אשר החליטו על ביטול העבדות. הביטול לא היה מידי ונקבעה תקופת זמן ובה ביטול חלקי. עם סיום מלחמת האזרחים נותרו בניו ג'רזי עבדים ספורים ממש.
בזמן מלחמת האזרחים לא התקיימו קרבות בשטח המדינה עצמה. עם זאת, כ-80 אלף מתושבי המדינה נלחמו יחד עם כוחות הצפון.
בזמן המהפכה התעשייתית הפכה העיר פאטרסון למרכז תעשייתי. כלכלתה של ניו ג'רזי עברה מבסיס חקלאי לבסיס תעשייתי כשהדגיש היה על ייצור של טקסטיל. התחבורה במדינה השתפרה זאת בהנחת מסילות ברזל וייסוד קווים של ספינות קיטור.
ניו ג'רזי במאה ה-20
במהלך המאה ה-20 צמחה כלכלת ניו ג'רזי אך גם זו נפגעה עת השפל הכלכלי הגדול.
בשנות ה-30 אפשרה ניו ג'רזי לקבצנים לקבץ נדבות וזאת כתחליף לשימוש בתקציב המדינה בכל הנוגע לרווחה.
בשתי מלחמות העולם הפכה המדינה למרכז תעשייתי ולמרכז בו נבנו ספינות מלחמה.
בשנות ה-60 אירעו בניו ג'רזי מספר מהומות על רקע גזעי. הראשון בהם קרה באוגוסט 1964 ובהמשך נרשמו מהומות נוספות בשנים 1967 ו-1971.
באוקטובר 2012 פגעה סופת ההוריקן "סנדי" במדינה ובה נספו עשרות בני אדם ונגרם נזק לרכוש בסכום של מיליארדי דולרים.
גאוגרפיה
המדינה גובלת בצפונה במדינת ניו יורק, במזרח באוקיינוס האטלנטי, בדרומה בדלאוור ובמערב במדינת פנסילבניה.
המדינה מחולקת לשלושה אזורים גאוגרפיים – ניו ג'רזי הצפונית, ניו ג'רזי המרכזית וניו ג'רזי הדרומית.
ניו ג'רזי הצפונית מהווה בעצם חלק ממטרופולין העיר ניו יורק ותושבים רבים באזור עובדים בעיר. מרכז המדינה מהווה אזור פרברי ברובו, בעוד שהחלק הדרומי מהווה בעצם חלק ממטרופולין של העיר פילדלפיה.
מחוזותיה של ניו ג'רזי
המדינה מחולקת ל-21 מחוזות. החלוקה קיימת מתחילת מהמאה ה-19 והיא מבוססת על החלוקה מהתקופה הקולוניאלית של המדינה. בחלק מהמחוזות המועצה משמשת גם כגוף מחוקק וגם כגוף מפקח, כשבחלק אחר מהמחוזות המועצה היא גוף מחוקק בלבד או מפקח בלבד.
ממשל ופוליטיקה
בירת המדינה היא העיר טרנטון ומושל המדינה כיום הוא פיל מרפי מהמפלגה הדמוקרטית.
המושל במדינה נחשב ככזה בעל סמכויות רבות יותר מאלו שיש למושלים במדינות אחרות בארה"ב. בחירת המושל נעשית בבחירות כלל מדינתיות והוא מוסמך למנות בעלי תפקידים רבים ומשמעותיים. עד שנת 2006 כיהן מושל המדינה גם כיו"ר סנאט המדינה ובכך שלט גם על סדר היום של הרשות המחוקקת.
במדינה ישנם כיום כ-566 ערים ועיריות. קיימים כחמישה סוגי שלטון מקומי במדינה כשההבדלים ביניהם הם היסטוריים.
בבחירות לנשיאות ארה"ב נוטה ניו ג'רזי להצביע עבור המפלגות הדמוקרטיות. הסנאטורים המייצגים את המדינה הם בוב מננדז וקורי בוקר המגיעים מהמפלגה הדמוקרטית.
חוקת המדינה
חוקת מדינת ניו ג'רזי אומצה בשנת 1947 והיא קובעת שני בתי מחוקקים. האחד הוא הסנאט בו 40 חברים ואספה מכוננת של 80 חברים. בכל אחד מ-40 מחוזות הבחירה בוחר סנאטור אחד ושני חברי בית נבחרים.
בית המשפט העליון
בית המשפט העליון מורכב מנשיא בית המשפט העליון ומשישה שופטים. כל השופטים ממונים על ידי מושל המדינה בעצתם והסכמתם של רוב חברי הסנאט במדינה. השופטים מכהנים לתקופה של שבע שלאחריה ניתן אף לקבל מינוי לעוד שבע שנים נוספות עד הגיעם לגיל 70.
כלכלת המדינה
התוצר הכולל של המדינה ב-2018 הוערך ב-640 מיליארד דולרים. ההכנסה הממוצעת לכל תושב הינה כ-51 אלף דולרים, מה שמציב את ניו ג'רזי במקום השלישי בגובה ההכנסות. התקציב החציוני של משק הבית הינו כ-55 אלף דולרים – הגבוה מבין מדינות ארה"ב. שני מחוזות המדינה כלולים ברשימת 100 המחוזות העשירים בארה"ב. לנשים בניו ג'רזי ההכנסה הממוצעת הגבוהה לנפש מבין כל מדינות ארה"ב.
התוצרת החקלאית של ניו ג'רזי כוללת גידולי בקר, סוסים, ירקות, פירות, אגוזים, מאכלי ים ומוצרי חלב. המדינה מייצאת בעיקר חמוציות וחצילים. העיר האמונטון, בחלקה הדרומי של המדינה, מוכרת בזכות ייצוא האוכמניות משטחה והיא אף מוגדרת כ"בירת האוכמניות העולמית".
תוצרי התעשייה העיקריים של המדינה כוללים מוצרים כימיים, תרופות ומוצרי דפוס. גם לתיירות מרכיב משמעותי בכלכלת המדינה, כשב-2001 נרשמה הכנסה של למעלה מ-30 מיליארד דולר מענף זה.
בניו ג'רזי מצוי גם מתקן אחסון הנפט הגדול ביותר בכל יבשת אמריקה.
במדינה נמצא נמל התעופה הבינלאומי ניוארק ליברטי והוא השביעי מבין נמלי התעופה שבהם עוברים אנשים. בנוסף לכך, נמל ניוארק אליזבת הוא נמל המכליות הגדול ביותר בכל העולם.
תרבות
מוזיקה
המדינה מהווה מרכז בולט של מוזיקת הרוק והראפ. מוזיקאים רבים החלו דרכם במדינה דוגמת ג'ון בון ג'ובי, ברוס ספרינגסטין, פרנק סינטרה, ויטני יוסטון, קאונט בייסי, להקת ולווט אנדרגראונד, קווין לטיפה, האחים ג'ונאס ורבים וטובים אחרים.
טלוויזיה וסרטים
קיימות סדרות טלוויזיה וסרטים רבים אשר צולמו ו\או מתרחשים בניו ג'רזי. דרמת הטלוויזיה "הסופרנוס" מתארת את חייה של משפחת פשע מאורגן בניו ג'רזי והיא צולמה ברחבי המדינה. סצנות מהסרט "הסנדק" צולמו במדינה, כשחלק מאותן סצנות צולמו בסמוך לנהר הדסון. הסרט "ביג" בכיכובו של טום הנקס משנת 1988 צולם בניו ג'רזי ואף הסרט "מלחמת העולמות" ב-2005.
ספורט
למדינה שלוש קבוצות בליגות הספורט העליוניות כששתיים מהן משייכות עצמן לעיר ניו יורק.
תחבורה
במדינה עובר עורק התחבורה הראשי שנקרא הניו ג'רזי טרנפייק. עורק הנחשב לאחד מהעמוסים בארה"ב. מדובר בכביש אגרה המקשר בין דלאוור לבין ניו יורק. שמות היציאות בכביש ניתנו על שמם של מפורסמים דוגמת תומאס אדיסון, כמו גם נשיאי ארה"ב, סופרים ועוד. כביש נוסף שבולט הוא הגארדן סטייט פארקווי העובר לאורך גבולה של ניו ג'רזי עם מדינת ניו יורק.
גשר ג'ורג' וושינגטון יוצא מהעיר פורט לי בחלק הצפוני של המדינה ומחבר בינה לבין רובע מנהטן שבניו יורק מעל נהר ההדסון. מדובר על הגשר העמוס ביותר בעולם עבור רכבים.
השכלה
מערכת ההשכלה במדינה נחשבת לאחת מהמובילות בארה"ב. בעיר פרינסטון נמצאים שניים ממוסדות ההשכלה הגבוהה המובילים בעולם – אוניברסיטת פרינסטון והמכון למחקר מתקדם.
כ-54% מבוגרי בתי הספר התיכונים במדינה ממשיכים ללימודים באוניברסיטאות והמכללות במדינה. במדינה מתגוררים יותר מהנדסים ומדענים מכל מדינה אחרת בארה"ב.