ניו יורק היא עיר במדינת ניו יורק. מדובר על העיר המאוכלסת והצפופה ביותר בארה"ב. שטח העיר הוא מהגדולים בעולם וכינוייה של העיר הוא "התפוח הגדול".
כבר יותר ממאה שנים מהווה ניו יורק מרכז מסחרי וכלכלי מהגדולים בעולם. העיר מדורגת כעיר "אלפא", כשהעיר היחידה הנוספת שמוגדרת כך היא לונדון וזאת למול השפעתה העולמית בתחום התקשורת, הכלכלה, הפוליטיקה, בידור, תרבות ועוד.
בעיר שוכן מטהו של ארגון האו"ם. ראש העיר מ-2014 הוא ביל דה בלאזיו.
העיר עצמה מורכבת מחמישה רבעים – הברונקס, ברוקלין, מנהטן, קווינס וסטטן איילנד. אוכלוסיית ניו יורק מגוונת מבחינה אתנית והיא מונה כ-8.2 מיליון תושבים, המשתכנים על שטח של 1,215 קמ"ר.
רבים מהמקומות בניו יורק ומהאתרים בה מוכרים ברחבי העולם. פסל החירות בעיר קידם את פני מהגרים רבים שהגיעו לארה"ב במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20. הוול סטריט ששוכן במנהטן תחתית הינו מרכז כלכלי עולמי מאז מלחמת העולם השנייה ומהווה את משכן הבורסה לניירות ערך. בעיר ישנם מספר בניינים גבוהים, כמו מרכז הסחר העולמי, האמפייר סטייט וכמובן בזמנו מגדלי התאומים שקרסו לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר 2001.
ניו יורק מהווה את מקום היווסדות של תנועות אמריקאיות שונות, כמו תנועת הספרות והאמנות המוכרת בשם "הרנסנס של הארלם", סגנון הציור האקספרסיוניסטי המופשט ואף סגנונות מוזיקליים כמו ההיפ הופ, הפאנק והסלסה.
36% מאוכלוסיית העיר נולדו מחוץ לארה"ב, כשבשנת 2005 דוברו בעיר כ-170 שפות.
הרכבת התחתית בניו יורק פועלת לאורך כל שעות היממה, רחובותיה סואנים בהולכי רגל ורכבים ועל כן מכונה גם כ"העיר שאינה ישנה לעולם".
היסטוריה
המקום בו נמצאת ניו יורק היה מקום מגוריהם של כ-5,000 אנשי קהילת הלנאפי. ב-1524 הגיע לאותו אזור ג'ובאני דה וראזאנו, חוקר איטלקי מטעם הצרפתים. דה וראזאנו כינה את המקום אליו הגיע כ"נוול אנגולם" – אנגולם החדשה בצרפתית.
ההתיישבות האירופית באזור החלה ב-1614 עם הקמתה של מושבת סחר הפרוות בחלק הדרומי של מנהטן שלימים נקראה "הולנד החדשה". על פי הידוע ממתיישבים אירופאים, ב-1624 רכש פטר מינואיט, המושל הקולוניאלי ההולנדי, את מנהטן משבט הלנאפי בעבור חרוזי זכוכית. ב-1664 רכשו האנגלים את המושבה ושינו את שמה ל"ניו יורק" על שמו של מלך אנגליה ג'יימס השני. בתום מלחמת הולנד-אנגליה קיבלו ההולנדים את השליטה על האי מנהטן, שנחשב לנכס רווחי במסגרת סחר חליפין עם האנגלים.
בשנת 1700 הצטמצמה אוכלוסיית הלנאפי לכדי 200 תושבים. ניו יורק עצמה התפתחה כנמל סחר תחת שלטון האנגלים. ב-1754 הוקמה בעיר אוניברסיטת קולומביה לאחר אישורו של המלך ג'ורג' השני.
ניו יורק נודעה כמקום בו התרחשו קרבות משמעותיים בזמן מלחמת העצמאות האמריקאית. הקונגרס הקונטיננטלי התכנס בעיר, כשבשנת 1789 הושבע בה נשיאה הראשון של ארה"ב – ג'ורג' וושינגטון בהיכל הפדרלי שבוול סטריט.
במאה ה-19 עוצבה ניו יורק מחדש למול גלי ההגירה הרבים אליה. פיתוח העיר הביאה להרחבה של הרחובות בעיר על מנת שתכלול בתוכה את כל האי מנהטן. ב-1819 נפתחה בעיר תעלת אירי המחברת את הנמל האטלנטי למרחבים חקלאיים של החלק הפנימיים של צפון אמריקה.
ב-1835 עקפה ניו יורק את העיר פילדלפיה כעיר הגדולה ביותר בארה"ב. בשנת 1875 פעלו מפורסמים רבים כשדולה להקמת הסנטרל פארק, שהפך להיות הפארק העירוני הראשון שהוקם בכל ארה"ב.
אוכלוסייה רחבה של שחורים התקיימה במנהטן ובברוקלין. עד 1827 הוחזקו עוד עבדים שחורים בעיר, אך מספר שנים אחרי הפכה העיר למרכז בין גזעי שפעל נמרצות לביטול העבדות.
הכעס אודות גיוס חובה בזמן מלחמת האזרחים האמריקאית בשנים 1861-1865 הוביל למהומות בעיר. ב-1898 נוצרה ניו יורק המודרנית תוך ביסוס רובע ברוקלין שהיה עד אותה שנה עיר עצמאית ובו חלקים מרובע ברונקס, מחוז סטטן איילנד והחלק המערבי של רובע קווינס.
הרכבת התחתית בניו יורק נפתחה ב-1904 והיא זו שחיברה בין חלקי העיר החדשים. לאורך החצי הראשון של המאה ה-20 הפכה ניו יורק למרכז עולמי בתחום התעשייה, המסחר והתקשורת.
ב-1904 עלתה בלהבות אוניית הקיטור "ג'נרל סלוקום" בנהר המזרחי שעליה כ-1,021 נוסעים שנספו. ב-1911 עלה באש מפעל תעשייה בעיר ובו כ-146 פועלים שנספו. למול אסון זה הוקם בעיר "איחוד עובדי הטקסטיל הבינלאומי" שפעל להקים סטנדרטים לבטיחות במפעלים.
בשנות ה-20 של המאה ה-20 הפכה העיר ליעד של אמריקאים אפריקאים רבים בזמן ההגירה הרחבה מהדרום. ב-1916 הייתה העיר בעלת התפוצה השחורה העירונית הגדולה ביותר בצפון ארה"ב.
ה"רנסנס הארלם" שגשג במהלך תקופת האיסור וזאת יחד עם הצמיחה הכלכלית של העיר שהביאה איתה בנייה רחבה של גורדי שחקים.
ב-1948 הפכה ניו יורק לעיר המאוכלסת בעולם לאחר שעקפה את לונדון.
השנים הקשות של "השפל הגדול" הביאו לבחירתו של פיורלו לה דוארדיה לראש העיר ולנפילת המפלגה הדמוקרטית לאחר שליטה של 80 שנים בעיר.
לאחר מלחמת העולם השנייה תרמו חיילים משוחררים רבים יחד עם מהגרים מאירופה לצמיחה הכלכלית המהירה של העיר, שכללה אף בנייה של שכונות חדשות בחלק המזרחי של ניו יורק. למול העובדה שניו יורק לא ניזוקה במלחמת העולם השנייה, תרמה גם היא להפיכתה למרכז הכלכלה העולמי. בחירתה כעיר בה יימצא מטה האו"ם הדגיש כמובן את השפעה של העיר בתחום הפוליטיקה.
בעיות כלכליות בשנות השישים והשביעים הביאו לעלייה בפשיעה בעיר ואף למתח בין גזעי. מצבה של ניו יורק החל משתפר בשנות ה-80 כשבאותה עת הפשיעה ירדה בצורה משמעותית גם בשל מדיניות ראש העיר, רודולף ג'וליאני, החל מ-1994.
ב-11 לספטמבר 2001 נהרגו בניו יורק כ-3,000 אנשים בפיגוע טרור שהביא לנפילתם של מגדלי התאומים בעיר. כ-19 מחבלים מארגון "אל קעידה", רובם ממוצא סעודי, חטפו כארבעה מטוסי נוסעים. שניים מאותם מטוסים רוסקו אל תוך מגדלי התאומים במרכז הסחר העולמי בעיר. היה זה פיגוע הטרור הגדול ביותר בעולם. כיום במקום הפיגוע נבנה מרכז הסחר העולמי החדש המוקדש לזכר ההרוגים.
בספטמבר 2011 החלו בניו יורק הפגנות כחלק ממחאה חברתית שקיבלה את השם "כיבוש וול סטריט". הפגנות אלו קמו בעקבות המדיניות הכלכלית בארה"ב וכנגד התנהלות מקבלי ההחלטות במדינה. פעילות המחאה התרחבה בהמשך לערים נוספות דוגמת וושינגטון, שיקגו ובוסטון וזכתה לסיקור נרחב בתקשורת האמריקאית.
באוקטובר 2012 שותקה ניו יורק למשך מספר ימים עקב פגיעת הוריקן "סנדי". פגיעה שהביאה לשיתוק הבורסה של ניו יורק, מערכת התחבורה של העיר ואף לביטול של עשרות אלפי טיסות מכל רחבי העולם לעיר.
גאוגרפיה
ניו יורק ממוקמת בצפון מזרח ארה"ב. מיקום העיר הוא על אגן נהר ההדסון הנשפך לנמל טבעי ומשם אל האוקיינוס האטלנטי, מה שעזר לעיר להפוך ולהתפתח כעיר מסחר משמעותית.
רוב ניו יורק בנויה על גבי כשלושה איים – מנהטן, סטטן איילנד ולונג איילנד.
טופוגרפיה
העיר מהווה בעצם כחלק מארכיפלג של איים לאורך חוף האוקיינוס האטלנטי. מבנה שלושת האיים של ניו יורק שונה באופן מלאכותי, כשחלקים מן הים יובשו וזאת בכדי להרחיב את החלק הדרומי של מנהטן.
שטחה של ניו יורק הוא כ-1,214 קמ"ר, כשמתוכו 785 קמ"ר הם שטחים יבשתיים ו-428 קמ"ר הם מים.
אקלים
שינויי הטמפרטורות בעיר קיצוניים. בעונת החורף מכוסה העיר בשלג שיכול להגיע לגובה של 30 ס"מ. כמות השלגים השנתית בעיר נעה בין 63.5 עד ל-88.9 ס"מ.
באביב הטמפרטורות בעיר נעות בין 15-30 מעלות צלזיוס. הקיץ חם ולח ובו טמפרטורות בטווח של 26-32 מעלות צלזיוס, כשלא פעם אף נרשמו גם 38 מעלות.
הערכות של מומחים גורסות כי בשל ההתחממות המתמשכת של כדור הארץ חלקים משמעותיים של העיר יוצפו בעתיד.
שלטון מקומי
מאז איחוד הרבעים בעיר ב-1898 מנוהלת ניו יורק על ידי עירייה אחת שבראשה עומד ראש עיר הנבחר על ידי תושביו. ראש העיר הנוכחי הוא ביל דה בלאזיו. במועצת העיר חברים כ-51 חברים הנבחרים אחת לארבע שנים.
בעבר, ראש העיר וחברי המועצה היו יכולים להיבחר לשתי תקופות כהונה בלבד אם אפשרות להארכה עבור כהונה נוספת. החל משנת 2010 אין כל אפשרות להגיע לכהונה שלישית רצופה והיא מוגבלת אך ורק לשתי כהונות בלבד.
דמוגרפיה
על פי הנתונים הקיימים ניו יורק הינה העיר הגדולה ביותר בארה"ב והשנייה בגודלה בצפון אמריקה אחרי מקסיקו סיטי. על פי נתונים משנת 2000 בניו יורק ישנם כשמונה מילון תושבים, שלושה מיליון משקי בית ו-1.8 מיליון משפחות. צפיפות האוכלוסין בעיר היא כ-10,194 נפשות לקמ"ר. הערכות עתידיות גורסות כי ב-2030 תגיע ניו יורק ל-9.5 מיליון תושבים.
מספר התושבים בעיר גדל במיליון בין 1940 לשנת 2000. ב-39 מדינות בארה"ב מספר התושבים קטן ממספר התושבים של העיר. מספר התושבים בניו יורק כפול מזה של לוס אנג'לס ופי 27 מהעיר השנייה בגדולה במדינת ניו יורק – באפלו.
אם הייתה ברוקלין ממשיכה להיות עיר עצמאית בארה"ב היא הייתה נרשמת כעיר השלישית בגדולה בארה"ב, כשקווינס הרביעית, מנהטן השישית, ברונקס התשיעית וסטטן איילנד – 42.
בשנת 2011 נרשמו בניו יורק כמיליון תושבים יהודים. נתון שהופך את ניו יורק כעיר עם מספר היהודים הכי גבוה בעולם.
השכלה
בניו יורק פועלים מעל 120 מוסדות להשכלה גבוהה ובהן מערכת האוניברסיטאות של העיר הניו יורק – CUNY והן פזורות בכל הרבעים בעיר.
בניו יורק נמצאות אוניברסיטת קולומביה, אוניברסיטת ניו יורק, קולג' בארנארד, אוניברסיטת פורדהאם, אוניברסיטת ישיבה, אוניברסיטת פייס, סנט ג'ונס וקולג' יוניון.
העיר אף ידועה במסגרות מחקר בתחומי הרפואה ומדעי החיים ובה מסגרות לימודיות מובילות כמו אוניברסיטת רוקפלר והמכללה הרפואית וייל קורמל ואף המרכז לחקר הסרטן סלואון קייטרינג. בתי החולים בעיר משמשים גם הם כמרכזי מחקר, כשהבולט בהם הוא המרכז הרפואי מאונט סיני.
בעיר ניתן גם למצוא את אחד מבתי הספר למוזיקה הידועים בעולם – ג'וליארד.
ניו יורק אף נחשבת לעיר בה מערך החינוך הציבורי הגדול ביותר בארה"ב. בעיר למעלה ממיליון תלמידים ותלמידות הלומדים ב-1,200 בתי ספר ברחבי העיר. בנוסף לכך, קיימים בעיר גם כאלף בתי ספר פרטיים.
קו הרקיע
לעיר יש את אחד מקווי הרקיע הידועים בעולם. למול עלויות הקרקע הגבוהות והצפיפות בעיר התפתחה ניו יורק בבנייה לגובה. ניתן לחלק את קו הרקיע הניו יורקי לשלושה חלקים – קו הרקיע של מרכז מנהטן, דאונטאון מנהטן ודאונטאון ברוקלין.
במרכז מנהטן ניתן למצוא מספר בניינים מפורסמים כמו האמפייר סטייט, בניין קרייזלר ומרכז רוקפלר. בדאונטאון מנהטן היו בעבר מגדלי התאומים וכיום ניתן למצוא באזור את "מגדל החירות" ואתר ההנצחה בשם "גראונד זירו".
לניו יורק היסטוריה ארוכה של בנייה לגובה. בעיר עצמה ישנם כעשרה בניינים שהחזיקו בעבר בתואר "הבניין הגבוה בעולם". חלק מאות בניינים נהרסו במשך השנים. הבניין הראשון שנשא בתואר היה בניין ניו יורק העולמי שנבנה ב-1890. בהמשך החזיקה ניו יורק בתואר "העיר עם הבניין הגבוה בעולם" במשך 75 שנים ברציפות, כשבניין רו נשא בתואר מ-1899 ומגדלי התאומים החזיקו בתואר מ-1974 עד בניית מגדל סירס בעיר שיקגו.
תרבות
בניו יורק פועלים מוסדות תרבות רבים והיא מהווה מרכז תרבותי עבור כל ארה"ב.
העיר פועלת כמרכז ספרותי ואינטלקטואלי החל מהמאה ה-20 ובהם אינטלקטואלים רבים דוגמת סול בלו, חנה ארנדט, סוזן סונטג ועוד. בנוסף, פעלה בעיר תנועת "הרנסס של הארלם" אשר הייתה בסיס ליצירות של שחורים בארה"ב.
בשנות ה-40 של המאה ה-20 הפכה ניו יורק למוקד מרכזי של מוזיקת הג'אז ובשנות ה-50 למרכז האקספרסיוניזם המופשט בתחום האומנות. בעיר מוזיאונים בולטים דוגמת מוזיאון גוגנהיים, המטרופולין לאומנות והמוזיאון לאומנות מודרנית. בעיר גם ישנה את התזמורת הפילהרמונית של ניו יורק.
בידור ואומנויות במה
בעיר פועלים למעלה מ-2,000 מוסדות אומנות ותרבות ומעל ל-500 גלריות לאומנות.
ראשית התפתחות מוסדות התרבות בעיר נעוצה בתרומות רחבות של תעשיינים במשך המאה ה-19. תרומות אלו הביאו להקמת מוסדות דוגמת קרנגי הול ומוזיאון המטרופולין לאומנות. המצאת החשמל עודדה הקמת תיאטראות בברודווי, שבהן התפתח סגנון מחזות הזמר.
במרכז לינקולן ניתן יהיה למצוא את המטרופולין אופרה, האופרה של ניו יורק, הפילהרמונית של ניו יורק, הבלט של ניו יורק, תיאטרון ויואן בומונט, בית ספר למוזיקה ג'וליארד ואולם אליס טולי, שהוא המרכז לאומנויות הבמה הגדול ביותר בכל ארה"ב.
מיזם בית הקיץ בסנטרל פארק הפיק מעל ל-750 מחזות ואופרות עבור תושבי ניו יורק. אלו נערכים ללא תשלום מתחת לכיפת השמיים בסנטרל פארק ובמספר מוקדים אחרים ברחבי ניו יורק.
בעיר אף תעשיית קולנוע רחבה ובה מרכז הפקת סרטים השני בגודלו אחרי הוליווד במערב ארה"ב.
תיירות
ענף התיירות בני יורק הינו ענף כלכלי מרכזי בעיר אשר זוכה מידי שנה ליותר מארבעים מיליון תיירים. מספר התיירים בעיר עלה בהדרגה מ-33 מיליון תיירים ב-1998 עד ל-51 מיליון תיירים ב-2011.
בעיר ניתן ליהנות מ-113 קמ"ר של שטחי פארקים וכ-22 ק"מ של קווי חוף.
אתרי התיירות הבולטים של העיר כוללים את בניין האמפייר סטייס, פסל החירות, אליס איילנד, מוזיאון המטרופולין לאמנות, מרכז רוקפלר, כיכר טיימס, ברודווי ועוד. מידי שנה מגיעים לסנטרל פארק כ-25 מיליון תיירים.
תרבות המזון בעיר כוללת מגוון רחב של טעמים וזאת בשל המהגרים הרבים שיש בה. בעיר יותר מ-4,000 דוכני מזון ובהם ממכר של נקניקיות, פלאפל, תירס חם, קבב ועוד. בין היתר, ניתן למצוא בעיר מסעדות יוקרה רבות.
מבטא
אצל חלק מתושבי העיר מבטא ייחודי המכונה "מבטא ברוקלינאי". מקורו של המבטא בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. מבטא זה קיבל ביטוי בסדרה "הכל נשאר במשפחה" בה דמותו של ארצ'י בנקר דיברה באותו מבטא. כיום פחות ופחות תושבים עושים שימוש באותו מבטא.
היהודים, שהיו דאז בני המעמד הנמוך, שילבו בשפתם יידיש יחד עם מבטא דרומי.
תקשורת
העיר נחשבת גם למרכז עולמי בתחום הטלוויזיה, הפרסום, המוזיקה והעיתונאות. ניו יורק עצמה נחשבת לצרכנית ויצרנית הגדולה ביותר של תקשורת בארה"ב. בעיר פועלים ענקי התקשורת "טיים וורנר", תאגיד "הרסט" ו"ויאקום". בנוסף, בניו יורק ממוקמות 18 מחברות הפרסום הגדולות בעולם.
שניים משלושת העיתונים הגדולים בארה"ב מודפסים בניו יורק – ה"וול סטריט ג'ורנל" וכמובן ה"ניו יורק טיימס". עיתונים מרכזיים נוספים שיוצאים מניו יורק הם ה"דיילי ניוז" וה"ניו יורק פוסט" שנוסד ב-1801 על ידי אלכסנדר המילטון. בנוסף לאלו קיימים בניו יורק עוד 270 עיתונים נוספים במספר שפות.
בניו יורק נמצא אף "אל דיארו לה פרנסה" – היומן הספרדי הגדול בעיר ומהוותיקים בארה"ב. בהארלם יוצא לאור ה"ניו יורק אמסטרדם ניוז". מדובר על עיתון אפריקאי-אמריקאי. עיתון נוסף ובולט הוא העיתון האלטרנטיבי "וילג' וייס" שיוצר לאור באזור גריניץ' וילג'.
תעשיית הטלוויזיה בניו יורק הייתה מהגורמים המרכזיים לפיתוחה הכלכלי של העיר. בניו יורק פועלות ארבע רשתות טלוויזיה בולטות – NBC, CBS, ABC ורשת "פוקס". בנוסף, קיימות בעיר רשתות הכבלים MTV, HBO, "שואוטיים" ו"קומדי סנטרל". נכון ל-2005 פעלו בני יורק למעלה ממאה תחנות טלוויזיה בכבלים.
תחבורה
רוב תושבי ניו יורק עושים שימוש תדיר בתחבורה הציבורית. נתון בולט נוגע לכך ש-66% ממשתמשי קווי הרכבת בכל ארה"ב הם תושבי פרברים המגיעים מידי יום לעבודה בניו יורק וזאת בניגוד לממוצע של שאר ערי ארה"ב בהן כ-90% מהעובדים מגיעים למקום עבודתם באמצעות רכבם הפרטי.
בניו יורק כמחצית ממשקי הבית אינם מחזיקים בבעלותם מכונית פרטית, כשבמנהטן ל-75% ממשקי הבית אין כלי רכב בבעלותם.
הרכבת בתחתית של ניו יורק היא הגדולה בעולם ובה כ-468 תחנות והשלישית בגודלה בעולם במספר הנוסעים עם למעלה ממיליארד נוסעים בכל שנה. הרכבת התחתית פועלת לאורך כל שעות היממה בחלק ניכר מהקווים וזאת בניגוד לרכבות תחתיות בערים מרכזיות אחרות ברחבי העולם.
בניו יורק רשומות כ-12 אלף מוניות הבולטות בצבען הצהוב. בעיר אף פועלת מערכת אוטובוסים ומערכת רכבות הגדולה ביותר בצפון אמריקה המחברת אותה לקונטיקט, שאר מדינת ניו יורק וניו ג'רזי.
תושבי ניו יורק עושים גם שימוש נרחב באופניים ואף בוחרים במרחבים רבים ללכת ברגל. מידי יום כ-120 אלף אנשים בעיר רוכבים על אופניים, כשחמישית מהתושבים בעיר מגיעים למקום עבודתם באופניים או ברגל.
גשר ג'ורג' וושינגטון בעיר נחשב לגשר העמוס בעולם לכלי רכב העוברים בו
בעיר ישנם שלושה שדות תעופה עיקריים המנוהלים על ידי רשות הנמלים של ניו יורק – נמל התעופה הבינלאומי קנדי, הניוארק ליברטי ולה גוארדיה בהם עוברים מידי שנה כמאה מיליון נוסעים. כ-25% מהנוסעים היוצאים מארה"ב עושים זאת דרך נמלי התעופה קנדי וניוארק. ישנן אף תוכניות להקמת נמל תעופה בינלאומי נוסף בעיר.